Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Het domein

Een zorgomgeving in lijn met onze zorgvisie

Het domein

Kliniek Sint-Jozef voert momenteel ingrijpende infrastructurele veranderingen door volgens het 'Masterplan'. Daarbij primeert de inhoud op de vorm. De nieuwe units moeten immers onze visie van ‘zorg op maat’ maximaal faciliteren en ondersteunen. Ons ziekenhuis streeft ernaar een 'healing environment' te zijn, waar de fysieke omgeving het welbevinden van de patiënt bevordert. Denk hierbij aan maximaal contact met de natuur, veel lichtinval, sfeervolle livings, allemaal eenpersoonskamers en een familie- en kindvriendelijke omgeving.

We kiezen voor een scheiding tussen het verblijfsgedeelte en het therapeutisch milieu, wat een dagstructuur mogelijk maakt die nauw aanleunt bij het 'gewone' leven. We creëren als het ware een mini-samenleving waar de patiënt actief aan deelneemt.

Eerste fase Masterplan (2021-2028)

In april 2023 namen we de eerste nieuwe gebouwen in ontvangst: U1-U2-U3. In deze gebouwen huizen onze zorgprogramma- overstijgende therapieën. Momenteel bouwen we volop aan het nieuwe verblijfsgebouw voor het Zorgprogramma Jeugd (U8). Deze zal net als de andere verblijfsgebouwen (nog te bouwen in een latere fase) maximaal zicht hebben op de groene omgeving. 

De verblijf-en therapiegebouwen krijgen elk een aparte architectuur zodoende een eigen herkenbare identiteit te creëren. Centraal komt een ontmoetingsplein te liggen. Van de bestaande ‘oude’ gebouwen zullen finaal enkel het centrale gedeelte van het kasteel en het onthaalgebouw bewaard blijven.

Het domein van Kliniek Sint-Jozef strekt zich uit over 20 hectare, bestaande uit 6 hectare bos en 1 hectare bebouwing. De overige ruimte bestaat uit tuinen en grasvelden. 

We krijgen vaak complimenten over de mooi onderhouden tuin. En je ziet ook hoe patiënten en bezoekers ervan genieten om erin te wandelen of op een bank te verpozen. De mensen komen hier tot rust. Ze komen al eens een praatje slaan. Sommige patiënten steken zelfs graag een handje toe, bijvoorbeeld bij het opruimen van de bladeren.

Bert Vanden Berghe | Medewerker groendienst