Ervaringswerk? Ervaringsdeskunigheid? Wat betekent dit allemaal ?

Ervaringsdeskundigheid begint met reflecteren op eigen ervaringen met ontwrichting en herstel. Deze ervaringskennis wordt breder door ervaringen uit te wisselen met lotgenoten, literatuur te lezen en verder te analyseren en te reflecteren. De volgende stap is die naar ervaringsdeskundigheid. Deze komt tot stand door vaardigheden aan te leren om de ervaringskennis professioneel in te zetten. Er zijn heel wat vrijwilligers ervaringsdeskundigen in het ziekenhuis aan de slag.
Even voorstellen: Inge Maes

Inge Maes is ervaringswerker in ons ziekenhuis. Dit betekent dat zij, als ex-patiënte van onze kliniek, haar ervaringen met zorgverlening en psychische kwetsbaarheid inzet ter ondersteuning van patiënten en hun steunfiguren, ex-patiënten en zorgverleners.
Zij werkt op dinsdag, woensdag en donderdag.
Waarvoor kan je bij haar terecht?
Inge is niet verbonden aan één eenheid. Wel komt ze regelmatig langs op de verschillende eenheden en werkt ze op beleidsniveau mee vanuit patiëntenperspectief. Ze is een aanspreekpunt voor vragen rond het beleven van psychische kwetsbaarheid, ervaringswerk, electroconvulsietherapie, de periode na opname, signaleringsplannen, zelfzorg enz. Ze ondersteunt patiëntgestuurde initiatieven zoals de tandemwerking, de P4P, BOE en PIT (zie Herstelgroepen). In het Forum voor Persoonsvorming begeleidt Inge "De kracht van kwetsbaarheid".