Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Financiële informatie

Kostenoverzicht

Financiële informatie

Je ziekenfonds dekt een groot deel van de kosten van je ziekenhuisverblijf. Jij moet zelf nog je persoonlijke aandeel, medicatieforfait, medische forfait, forfait voor technische prestaties en remgeld toezicht betalen (en dit per verblijfdag). Het exacte bedrag van deze kosten is afhankelijk van het aantal dagen dat je in het ziekenhuis verblijft en van je verzekeringscategorie. 

Bij je opname zal een maatschappelijk assistent je vragen om het formulier te ondertekenen met de specifieke bedragen die jij zal moeten betalen. De ziekenhuisfacturen worden maandelijks naar je toegestuurd. 

Je kan kiezen voor een eenpersoonskamer. Hiervoor betaal je €6,20 extra per dag. Het zou kunnen gebeuren dat er tijdelijk geen eenpersoonskamers beschikbaar zijn. In dit geval hoef je dat bedrag niet te betalen. Het kan ook zijn dat je omwille van medische redenen een eenpersoonskamer toegewezen krijgt. In dit geval wordt er geen extra kost aangerekend. Goed om te weten: onze psychiaters vragen geen extra ereloon voor een eenpersoonskamer.

Er kunnen ook extra kosten worden aangerekend (bijvoorbeeld voor ergotherapeutisch materiaal) waarvoor we vragen om direct bij aankoop in het ziekenhuis te betalen. We werken bij voorkeur met contactloze en digitale betaling via Payconiq. Voor patiënten op de zorgprogramma’s Ouderen en Jeugd kunnen uitzonderingen gemaakt worden.

FAQ facturatie

Voorbeeld facturatie bij volledig verblijf

Hierbij een fictief voorbeeld van hoe wij de kosten zullen aanrekenen voor de eerste maand opname op een A-dienst of K-dienst. Dit voorbeeld is gebaseerd op de prijs voor een gemeenschappelijke kamer conform de geldende tarieven op 1 januari 2024. (Het voorbeeld dient om je een idee te geven hoe alles verrekend wordt. Enkel het door jou ondertekende formulier is officieel geldig.)

Voor de eerste maand (31 dagen) betalen gewone rechthebbenden €824,25. Kinderen van gewone rechthebbenden en werklozen betalen €436,13. Rechthebbenden met een verhoogde tegemoetkoming betalen €238,70.

Daghospitalisatie

Bij daghospitalisatie wordt geen persoonlijk aandeel aangerekend. Je betaalt enkel het medicatieforfait en het ereloon. 

Hospitalisatieverzekering

Indien je een hospitalisatieverzekering hebt, is het aangewezen om na te gaan of deze tussenkomt in de kosten van het verblijf in ons ziekenhuis.

Vragen?

Voor alle vragen kan je terecht bij de maatschappelijk assistent van het zorgpad of bij de dienst facturatie/boekhouding: facturatie@sjp.be