![]() |
Muziektherapie is een pre-verbale therapie waarbij muziek en klank als middel gebruikt worden, niet als doel. We gaan niet op zoek naar mooie muziek, maar naar echte en oprechte klanken.
Muziek, klank en stilte zijn communicatiemiddelen waarmee u kunt laten horen hoe u zich voelt, ook al hebt u misschien nog geen woorden voor wat u precies voelt. Improviseren is vrij associëren met geluiden. Hierbij kunnen we gebruik maken van de instrumenten uit het therapielokaal, maar ook van ons eigen lichaam en onze eigen stem. Muzikaliteit hangt immers erg samen met onze lichaamshouding en -beleving.
Het proces in muziektherapie bestaat uit de opeenvolging van verschillende sessies. De muziektherapeut gaat de groep in zijn geheel en de groepsleden dragen en observeren. Ze gaat mee op zoek naar een veilige manier om u muzikaal te uiten en helpt zoeken naar woorden die passen bij wat net klonk. Samen evalueren we de evolutie in uw spelhouding, uw invoelen en ervaringen. Muziek is een medium dat zich niet laat dwingen. Het kan soms heel lastig zijn om na een sessie zonder tastbaar resultaat verder te gaan. Wat u ervaren – of net niet ervaren hebt is waardevol materiaal om mee aan de slag te gaan, hetzij in andere non-verbale sessies, hetzij in gesprekstherapieën.
Zorgactiviteiten en therapieën
Om u wegwijs te maken, en zonder hierbij volledig te zijn, geven wij u hierbij in alfabetische volgorde een overzicht van veel gebruikte zorgactiviteiten of therapieën.