GESPECIALISEERDE BEHANDELING AFGESTEMD OP NETWERKEN VAN GGZ
Kliniek Sint-Jozef is een open en vernieuwend gespecialiseerd centrum voor psychiatrie en psychotherapie. Personen met volgende psychiatrische en psychische problemen kunnen er vrijwillig terecht:
- angst-, stemmings- en persoonlijkheidsproblemen
- ontwenning van alcohol, medicatie, tabak en cannabis
- psychose
- stoornissen ontwikkeld in de kindertijd of adolescentie
- stoornissen in relatie tot het ouder worden
Binnen de zorgprogramma’s Jeugd, Volwassenen en Ouderen organiseren we ons regionaal en supra-regionaal gerichte aanbod in gespecialiseerde eenheden. We stemmen daarbij af op de ontwikkeling van een vermaatschappelijkte geestelijke gezondheidszorg in het kader van de netwerken waarin we een vooruitstrevende dynamische rol opnemen. We beogen een geïntegreerde (samen)werking om met partners een goede zorgcontinuïteit en zorgtrajecten op maat te realiseren.
RESPECTVOLLE ZORG OP MAAT VANUIT DIALOOG
Het respect voor de menselijke waardigheid en autonomie van elk individu is een leidraad in de zorg die we bieden.
We geloven in de menselijke ontwikkeling en de mogelijkheid tot veranderen. We streven naar een optimale duurzame levenskwaliteit. Hierbij dragen we onder meer volgende waarden hoog in het vaandel:
- verdraagzaamheid, empathie, betrokkenheid en engagement om samen met de persoon de moeilijke en pijnlijke weg te gaan
- dialoog en appel op de zelfverantwoordelijkheid van de persoon waarbij er gedeelde besluitvorming is rond de behandeldoelstellingen en het behandeltraject
- openheid, echtheid, betrouwbaarheid en discretie waarbij we streven naar goede transparantie voor de persoon, de familie of naasten en de zorgpartners
Het ziekenhuis streeft naar een vriendelijke klantgerichtheid in de hele dienstverlening.
Bij geestelijke gezondheidsproblemen spelen vaak verschillende factoren mee. Ze zijn het best te begrijpen en te behandelen vanuit een bio-psycho-sociale visie. Vanuit een (psycho)therapeutische en herstelgerichte benadering proberen we steeds samen met de persoon de problematiek te begrijpen vanuit de uniek persoonlijke ervaring van de patiënt in samenhang met de levensgeschiedenis.
Zorg op maat is dan ook gericht op de hele mens en kent vele facetten.
- De patiënt verblijft op een eenheid samen met mensen met een gelijkaardige problematiek in een leefmilieu waar veel aandacht gegeven wordt aan (psychische) veiligheid, opbouw van vertrouwen en een constructief, een doelgericht samenwerkingsklimaat en een warme huiselijke omgeving (“healing environment”) . Hij/zij wordt toegewezen aan een bepaalde specifieke behandelgroep van de eenheid.
- In individuele gesprekken met de psychiater, de maatschappelijk werkende, de psycholoog, de individueel verpleegkundig begeleider, e.a. worden de hulpvraag en problematiek verkend, worden de doelstellingen van de behandeling besproken en wordt aan het persoonlijk herstel gewerkt.
- Ook volgt de patiënt een therapeutisch programma op maat van de specifieke problematiek en aangepast aan de individuele noden. Er is een basispakket dat standaard per behandelgroep gevolgd wordt. Dit wordt aangevuld met keuzemodules binnen de eenheid. Ook kunnen in het eenheidoverstijgende Forum voor persoonsvorming verschillende therapeutische en herstelondersteunende activiteiten gekozen worden. Het therapieprogramma wordt in onderling overleg opgemaakt en bijgestuurd. Zorg op maat van de individuele persoon staat hierbij voorop.
- Er is tevens een afstemming van de duur en zorgvorm van de behandeling – volledige hospitalisatie, dagbehandeling, partiële dagbehandeling, nabehandelingsmodules – op het herstelproces. We zijn samen met netwerkpartners initiatiefnemer van Pritlink, een regionaal ambulant therapeutisch en herstelondersteunend groepsaanbod.
Het behandelplan wordt interdisciplinair opgemaakt, geëvalueerd en bijgestuurd in teamvergaderingen onder eindverantwoordelijkheid van de psychiater. De patiënt wordt op verschillende manieren betrokken bij het opstellen en het opvolgen van zijn/haar behandeling.
Verschillende doelstellingen kunnen op de voorgrond staan: het verminderen van de symptomen en het psychisch lijden, het verkrijgen van inzicht in de problemen, het beter leren omgaan met de psychische kwetsbaarheid, het verwerken van negatieve emoties en ervaringen en het komen tot persoonlijke groei, het krijgen van hoop en positieve zingeving, het betrekken van familie of omgeving, het verwerven van sociale/relationele/maatschappelijke/praktische vaardigheden, het ontdekken van sterke kanten en nieuwe mogelijkheden, het zinvol en optimaal kunnen opnemen van dagelijkse activiteiten en sociale rollen (dagbesteding, vrije tijd, arbeid, wonen), ondersteuning door en versterking van de eigen sociale omgeving, …
HERSTELONDERSTEUNENDE, INNOVATIEVE, WETENSCHAPPELIJK VERANTWOORDE BEHANDELING
We werken vanuit een herstelgerichte visie (de recovery visie) waarbij het herstel gezien wordt als een uniek persoonlijk proces waarover de persoon zelf auteurschap neemt.
Hierbij zetten we psychiatrische, (psycho)therapeutische, verpleegkundige en herstelgerichte benaderingswijzen in. Diverse invalshoeken en methodieken van verschillende disciplines helpen het klinisch, persoonlijk en maatschappelijk herstel ondersteunen.
Onder Herstelgerichte zorg en therapie situeren we verschillende therapeutische activiteiten.
Er is een bijzondere aandacht voor de personen met een ernstig risicogedrag. We opteren voor een aanpak die gebaseerd is op een intensieve relationele zorg, preventieve en de-escalerende communicatie en infrastructuur, gedeelde besluitvorming en een positief gericht en overwogen nemen van risico’s (“positive risk taking”) door een appel te doen op krachten en zelfverantwoordelijkheid. Een aanpak die de vrijheden van de patiënt maximaal respecteert. Afzondering komt nog zeer weinig voor en wordt enkel bij extreem gevaar gehanteerd.
Zowel op het niveau van de eenheden als van het ziekenhuis wordt continu het zorg- en behandelaanbod geëvalueerd in het licht van recente wetenschappelijke ontwikkelingen en worden benaderingen geïntegreerd die een wetenschappelijk bewezen duurzame werkzaamheid hebben.
Vanuit de ambitie een kwalitatief hoogstaande zorg te bieden wordt niet alleen gestreefd naar een permanente verbetering maar ook naar toekomstgerichte innovatie. Deze wordt gevoed door de ontwikkeling van een wetenschappelijke cultuur.
We creëren verschillende modaliteiten van patïentenparticipatie en willen uitdrukkelijk de ervaringsdeskundigheid en de peer-support van de patiënten aanspreken en inzetten. Ook ten aanzien van de familie of de thuiscontext stellen we ons empowerend op en bieden we kansen tot participatie en inzet van hun ervaringsdeskundigheid.
WAARDERENDE EN RESULTAATSGERICHTE CULTUUR VOOR MEDEWERKERS
Dienst- en zorgverlening is mensenwerk en kan enkel in een respectvolle en open collegiale sfeer. Ondersteund door een organisatiestructuur die de verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en de samenwerking van en tussen teams en teamleden stimuleert, wordt groot belang gehecht aan de motivatie, enthousiaste inzet en deskundigheid van de medewerkers.
We maken werk van een waarderende cultuur bij medewerkers onderling en verwachten hierbij van de leidinggevenden een inspirerend en coachend leiderschap. We creëren een werkomgeving waarin medewerkers ten volle uitgenodigd worden te participeren (empowerment) en actief bij te dragen tot de beoogde visie en beleidsdoelstellingen. Er is een bijzondere zorg voor het welzijn van medewerkers, waarin een optimaal evenwicht tussen werk- en gezinssituatie een belangrijk aandachtspunt is.
Er wordt een actief opleidings- en vormingsbeleid gevoerd met oog voor de professionele en talentgerichte ontplooiing van alle medewerkers.
Via verscheidene initiatieven bevorderen we een verbindende samenwerkingssfeer.