Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ervaringswerk

Ervaringswerk

Wat is ervaringswerk?

Mensen met een psychische kwetsbaarheid die ondertussen een herstelproces hebben afgelegd, en die de ervaringen van wat ze zelf hebben meegemaakt en wat hen (niet) heeft geholpen inzetten om anderen te helpen, noemen we in de geestelijke gezondheidszorg 'ervaringsdeskundigen'. Zij volgden training en bijscholing om hun ervaringsdeskundigheid impactvol te kunnen inzetten binnen de zorg. Hun engagement nemen ze op als betaalde medewerker of als vrijwilliger.

Onze ervaringswerkers worden binnen de Kliniek ingezet op verschillende domeinen zoals:

  • Sessies begeleiden binnen expertisecentra (vb.: wandelcoaching, samen lezen, creatief atelier Studio Dada, …)
  • Aanwezig zijn op de zorgpaden, een luisterend oor bieden, ervaringen delen, hun herstelverhaal brengen, ...
  • Meedenken op het beleidsniveau (vb.: binnen de competentiecel ervaringswerk of binnen de werkgroep veiligheidsmanegement)

Meerwaarde voor onze zorg

Binnen Kliniek Sint-Jozef zien we ervaringsdeskundigen als een grote meerwaarde voor onze zorg. Verhalen van vallen en opstaan, horen hoe anderen herstelden, geven moed en hoop om een behandeling te volgen en door te zetten. Dit kadert in onze visie van herstelgerichte zorg waarbij patiënten mee de regie in handen nemen en een echte partner in de zorg worden.

Ervaringsdeskundigheid vult de professionele kennis van onze zorgverleners mooi aan. Het helpt bovendien om het stigma rond geestelijke gezondheidszorg en psychiatrische aandoeningen te doorbreken. 

Contact

Wens je meer info rond ervaringswerk of heb je interesse om zelf als ervaringswerker aan de slag te gaan? Neem dan contact op via krachtiginervaringswerk@sjp.be

Ik help als vrijwilliger in het creatief atelier. Gisteren kwamen twee schuchtere tieners wat schoorvoetend binnen. Ze waren in hun eerste opnameweek, dus ik probeerde ze wat gerust te stellen en wegwijs te maken in het atelier, want die eerste week kan wat eng zijn. Na een uurtje vertellen, boetseren en grappen maken vertrokken ze naar hun therapie. Net voor sluitingstijd brachten ze me een briefje met daarop "Jij maakt het verschil". Als je je afvraagt waarom mensen vrijwilligerswerk doen, dan is dit het antwoord. Kost niets, maar onbetaalbaar.

Sid |

Dankzij ervaringswerk kan ik negatieve gebeurtenissen in mijn leven ombuigen naar het positieve zoals hoop, kracht en (h)erkenning bieden aan wie nog worstelt met psychische problemen.

 

Inge |

Mensen in opname hebben vaak het gevoel even geen vaste grond meer onder hun voeten te hebben. Als ervaringsdeskundige kunnen we hen met ons verhaal en hoe we nu omgaan met onze kwetsbaarheid opnieuw een perspectief bieden. Het geeft hen hoop, mij doet het groeien en attent blijven voor mijn kwetsbaarheid.

Manon |